Grönt bajs, rött, gult, svart – Vilken färg på avföring

Grönt bajs, rött, gult, svart – Vilken färg på avföring är farligt?

Upplever du att din avföring ändrat färg? Det är inte ovanligt och behöver inte alls betyda att något är fel, men det kan ändå vara bra att veta vad olika färger på avföringen indikerar. I vissa fall kan det innebära att något inte står rätt till i kroppen.

I den här artikeln ska vi gå igenom vad olika färger på bajset – gult, svart, rött gult och så vidare – faktiskt innebär. Genom att lära dig lite mer om färg på avföring kan du lära känna din kropp lite bättre och veta när det är dags att söka vård.

Är du orolig över färgen eller konsistensen på din avföring? Det finns mängder av olika självtester för maghälsa att beställa hos GetTested de erbjuder tester så som stora tarmkollen men även specifika självtester för: IBS, magsår, gluten samt laktos.

Varför ändrar avföringen färg?

Det är lätt att bli orolig om du märker att din avföring byter färg. I många fall behöver det inte betyda att något är allvarligt fel, utan det kan handla om att du ätit något med mycket färgpigment, exempelvis blåbär eller rödbetor.

Eftersom en rad olika organ i kroppen är involverade i matsmältningen kan bajset vara ett sätt för kroppen att visa att något inte riktigt står rätt till. Och då kan det förstås vara bra att kolla upp det.

Om det till exempel finns blod i avföringen bör du kontakta en vårdcentral för att undersökas. Men det finns också en rad andra färger som kan vara bra att hålla utkik efter under dina toalettbesök.

1. Brunt bajs

En hälsosam avföring bör vara brun, lagom fast, slät och inte lukta allt för illa. Toalettbesöket ska gå smidigt – du ska alltså inte behöva krysta – och du bör känna dig helt tömd efteråt.

Upplever du att du inte känner dig helt färdig kan det innebära att tarmen inte fungerar optimalt. Helst bör du tömma tarmen mellan 1 – 3 gånger per dag för att undvika kö. Färre toalettbesök behöver dock inte vara negativt, så länge de är konsekventa.

2. Rött bajs

Rött bajs kan verka alarmerande, men i många fall beror detta främst på maten du ätit. Några livsmedel som är kända för att färga avföringen röd är exempelvis rödbetor, tomater eller paprika. Även tomatpuré och ketchup kan ge en rödaktig ton. En mörkare röd färg är vanlig om du ätit blåbär, järnpiller eller tagit specifika mediciner.

Rött bajs inte är detsamma som blod i avföringen men om du misstänker att det förekommer blod i avföringen kan du beställa hem ett avföringsttest för att själv undersöka om så är fallet. Blod i avföringen kan bero på inflammerade tarmfickor eller hemorrojder men det kan betyda att det finns ett sår i tarmen. Vid sår i tarmen är det vanligt att avföringen får en mörkare ton, nästan svart, eftersom blodet blir svart efter en längre tid i tarmen.

Är det tydligt att det är blod i avföringen bör du kontakta en läkare eller vårdcentral, du kan även ringa till 1177 och be om råd.

3. Svart bajs

Om bajset är helt svart kan det bero på två saker: du har ätit stora mängder blåbär eller lakrits det senaste dygnet eller så har du en blödning i magen eller tarmen.

Som tidigare nämnt blir nämligen det röda blodet nämligen svart när det ligger länge i matsmältningskanalen. Har avföringen en konsistens som liknar tjära kan det betyda att blodet mixats med magsaft. Om tillståndet inte beror på kosten bör du boka en tid på vårdcentralen för undersökning eller kontakta en doktor online för vidare rådgivning.

4. Grått bajs

Grått bajs kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till med levern, bukspottskörteln eller gallan, åtminstone om det sker regelbundet. Det är nämligen gallan som ger bajset sin bruna färg när den utsöndras för att hjälpa kroppen med nedbrytningen av fett i maten.

Några vanliga orsaker är att bukspottskörteln är inflammerad eller att det finns en blockering av gallstenar. Om bajset är grått bara någon enstaka gång behöver det dock inte nödvändigtvis betyda att något är fel.

5. Gult bajs

Ljust, gult bajs brukar vara flottigt och illaluktande. Det beror oftast på att kroppen har svårt att bryta ner fett normalt, men kan också ha att göra med:

  • Gallblåsan. Gallan spelar en viktig roll i matsmältningssystemets nedbrytning av fett från maten. Den gör nämligen att fettet att blandas ut med vatten.
  • Brist på lipas-enzym. Lipas-enzymet bildas i bukspottskörteln och är också viktigt för att kunna bryta ner fett.
  • Glutenintolerans. Om du äter gluten som glutenintolerant kan du få en inflammation i tarmen som försämrar matsmältningen.
  • Giardiainfektion. Giardia är en parasit som trivs i tunntarmen där den kan orsaka både magsjuka och gult bajs. Infektionen är vanligast efter en utlandsresa.

Andra orsaker till gul avföring kan vara långvarig stress. Detta kan nämligen minska utsöndringen av magsyra, men också snabba på matsmältningsprocessen, vilket gör att kroppen inte hinner bryta ner maten ordentligt. Även kosten kan ge en gulaktig nyans, framför allt morötter eller sötpotatis.

6. Grönt bajs

Grönt bajs beror oftast på kosten och är sällan något att oroa sig för. Det kan till exempel handla om att du ätit mycket gröna grönsaker, exempelvis spenat, grönkål och så vidare.

I vissa fall kan grön avföring bero på att du har en infektion i kroppen. Infektioner kan nämligen utlösa diarré, vilket gör att avföringen färdas så snabbt att den inte hinner få sin bruna färg. Då kan det vara en god idé att rådfråga en läkare.

Även antibiotika kan göra bajset grönt på grund av tillfälliga förändringar i tarmfloran.

Tecken på dålig matsmältning

Förutom färgen på avföringen finns det några andra saker som kan indikera att du har en dålig matsmältning. Här är några av dem:

  • Regelbunden diarré eller förstoppning
  • Uppblåst mage och magknip
  • Mycket gaser och rapar
  • En mättnadskänsla som ökar under dagen
  • Väldigt illaluktande avföring

Vilken konsistens på avföringen är normal?

Som tidigare nämnt bör ett hälsosamt bajs vara lagom hård och färdas lätt genom tarmen. Är avföringen väldigt hård kan du ha förstoppning och är den väldigt lös och vattning är det ett tecken på diarré.

Det finns faktisk en skala att utgå efter för att ta reda på om avföringen är normal eller inte. Det gör det också möjligt för dig att följa din avföring över tid för att upptäcka förändringar, till exempel om du ändrar kosten eller börjar ta olika tillskott.

Skalan heter Bristol stool chart och ser ut så här:

Typ 1 Små, separata klumpar som är svåra att få ut
Typ 2 Korvformad, fast med små klumpar
Typ 3 Korvformad, men med ytliga sprickor
Typ 4 Korvformad, men mjuk, jämn och slät
Typ 5 Mjuka klumpar med tydliga kanter
Typ 6 Mjuka klumpar med mosig konsistens och ojämna kanter
Typ 7 Helt flytande utan bitar

Den ideala konsistensen på avföring är typ 3 och 4. Typ 1 och 2 visar att du är förstoppad och typ 5 – 7 visar att du har diarré.

7 tips för ett hälsosammare bajs

Låt oss avsluta med sju snabba tips på hur du kan få en gladare mage, friskare tarmar och ett hälsosammare bajs. Vill du ta del av fler tips för att få igång magen läs vår artikel om huskurer vid hård mage.

  1. Ät mycket fibrer. Fibrer ökar både vikten och volymen på tarminnehållet, vilket förbättrar både tarmrörelsen och tömningen. Dessutom håller fibrer blodsockret på en jämnare nivå samtidigt som du håller dig mätt längre.
  2. Drick vatten. Om du inte dricker tillräckligt med vatten kommer kroppen att sno vätska från tarmen, vilket gör avföringen hårdare och orsaka förstoppning.
  3. Minska på de processade kolhydraterna. Det är lättare att bli förstoppad om du äter mycket vitt bröd, pasta och sötsaker eftersom dessa livsmedel har ett lågt fiberinnehåll.
  4. Testa probiotika. Det finns många bra probiotikatillskott med goda bakterier som gör det enklare för kroppen att bryta ner livsmedel. Det kan vara något att testa för dig som upplever regelbundna matsmältningsproblem.
  5. Regelbunden aktivitet. Rörelse och träning sätter igång tarmen och kan vara extra bra för dig med hård mage.
  6. Magnesiumtillskott. Magnesium kan också vara något att testa om du har hård avföring, då det har en laxerande effekt. Magnesium finns bland annat i solrosfrön, quinoa och svarta bönor (som dessutom är fulla av fibrer).
  7. Tänk på sittställningen. Hur du sitter kan faktisk ha en stor effekt på hur väl du tömmer tarmen. Helst bör du ha fötterna lite upphöjda, gärna på en pall, och luta dig framåt.

Frågor och svar

Vilken konsistens på mitt bajs är normalt?

Avföringen bör vara mjuk, slät och enkel att få ut. Den bör inte lukta allt för illa och när du är klar med toalettbesöket ska du känna dig helt tömd.

Varför är mitt bajs grönt?

Grönt bajs beror oftast på att du ätit mycket gröna grönsaker, exempelvis broccoli, grönkål eller spenat. Även vid diarré kan grön avföring vara vanlig eftersom den inte hinner få sin färg. Oftast är grönt bajs helt ofarligt, men har du andra symtom kan det vara bra att rådgöra med en läkare.

Hur ska ett hälsosamt bajs se ut?

Hälsosamt bajs bör ha en brun färg. Har avföringen en annan färg, exempelvis gult, svart, grönt eller rött kan det bero på vad du ätit eller på att något inte står rätt till i kroppen.

När ska jag uppsöka en vårdcentral?

Om bajset är svart eller om det finns spår av blod kan det vara en god idé att uppsöka läkare. Detsamma gäller om avföringen är gul eller grå under en längre tid.